Première Nation WOLASTOQIYIK WAHSIPEKUK Facebook
/
AU RYTHME DES SAISONS To the Rhythm of the Seasons L'Été The Summer Pain doré aux cerises French Toast with Small Fruits
Partager Share

Pain doré santé aux petits fruits, yogourt au fromage de chèvre et miel Healthy French Toast with Small Fruit, Goat Cheese and Honey Yogurt

Image: Pain doré aux cerises | French Toast with Small Fruits
4 portions / 35 minutes Preparation time including cooking:
35 minutes
4 servings

Ingrédients Ingredients

PAIN DORÉ
1 pain multigrain artisanal, en tranches
2 œufs + 250 ml (1 tasse) de lait (mélange à pain doré)

CONFIT DE PETITS FRUITS
250 ml (1 tasse) de petits fruits variés (cerises dénoyautées, fraises en quartiers, framboises, bleuets, etc.)
30 ml (2 c. à table) de miel
Herbes aromatiques (verveine, menthe, etc.), au goût (facultatif)

YOGOURT AU FROMAGE DE CHÈVRE
60 ml (¼ tasse) de yogourt nature faible en gras
60 ml (¼ tasse) de fromage de chèvre
Miel, au goût (environ 30 ml ou 2 c. à table)

EN GARNITURE
Fraises, cerises, framboises, bleuets, menthe fraîche, etc.
FRENCH TOAST
1 artisanal multigrain bread, sliced
2 eggs + 250 ml (1 cup) milk (French toast mix)

SMALL FRUIT CONFIT
250 ml (1 cup) various small fruit (pitted cherries, quartered strawberries, raspberries, blueberries, etc.)
30 ml (2 tbsp) honey
Aromatic herbs (verbena, mint, etc.), to taste (optional)

GOAT CHEESE YOGURT
60 ml (¼ cup) plain low-fat yogurt
60 ml (¼ cup) goat cheese
Honey, to taste (about 30 ml or 2 tbsp)

TOPPING
Strawberries, cherries, raspberries, blueberries, fresh mint, etc.


Préparation Preparation

Pour le yogourt au fromage de chèvre :
Mélanger tous les ingrédients. Réserver.
Pour le confit de petits fruits :
Dans une petite casserole, cuire les fruits et le miel à feu vif pendant 2 à 3 minutes. Retirer du feu et ajouter quelques herbes finement ciselées, au goût (il en faut très peu pour parfumer les fruits).
Pour le pain doré :
Dans une poêle, à feu vif, ajouter une noix de beurre. Tremper les tranches pain dans le mélange d’œufs et de lait, et les saisir dans la poêle.
Pour le service :
Servir le pain doré avec le yogourt au fromage de chèvre et le confit de petits fruits. Garnir de petits fruits et d’un peu de menthe fraîche.
Goat cheese yogurt:
Mix all ingredients. Set aside.
Small fruit confit:
In a small saucepan, cook the fruit and honey over high heat for 2 to 3 minutes. Remove from heat and add a few finely chopped herbs, to taste (very little is needed to flavour the fruit).
French toast:
In a frying pan, over high heat, add a knob of butter. Dip bread slices in the egg and milk mixture and sear them in the pan.
Presentation:
Serve French toast with goat cheese yogurt and small fruit confit. Top with berries and a little fresh mint.

TerritoireILE D'ORLÉANS TerritoryILE D'ORLÉANS

RencontreMARIE THIVIERGE MeetingMARIE THIVIERGE